SELAMAT MELAYARI BLOG KANTIN SEKOLAH KEBANGSAAN INAS, 73100 JOHOL, NEGERI SEMBILAN

TANGGUNGJAWAB JAWATANKUASA KANTIN SEKOLAH


Setiap sekolah yang mempunyai kantin, dikehendaki menubuhkan Jawatankuasa Kantin yang di anggotai oleh wakil- wakil guru, staf sokongan da nmurid. Saiz keahlian serta kekerapan mesyuarat ditentukan oleh jawatan kuasa ini.
Jawatankuasa kantin adalah terdiri daripada:

Pengerusi                       : Pengetuaatau Guru Besar
NaibPengerusi                : Guru Penolong (HEM)
Setiausaha                     : Guru Kantin
AhliJawatankuasa           : PenolongKananPentadbiran
                                        PenolongKananKokurikulum
                                        PenyeliaPetang
                                        Wakil Guru
                                        Wakil PIBG (ibubapa)
                                        Wakil LembagaP engurus Sekolah                                                                                  (Sekolah Bantuan Modal)
                                        WakilStafSokongan
                                        WakilMurid

Peranan Jawatankuasai ini :

    1.     Membantu Pengetua atau Guru Besar dalam usaha membuat perancangan, pelaksanaan dan penilaian berkaitan dengan pengurusan kantin. 
  2.    Menerima dan menyampaikan maklum balas dan cadangan dari pada pihak murid, guru, staf sokongan, ibubapa kepada Pengetua atau Guru Besar tentang pengurusan kantin.
         3.    Menjalankan pelbagai aktiviti-aktiviti pendidikan dan kempen yang berkaitan dengan kantin.
                  4.    Memastikan pelaksanaan Program Kendiri Kantin Sekolah dilaksanakan dengan baik.

Tanggungjawab Pengetua atau Guru Besar

Pengetua atau Guru Besar bertanggungjawab untuk memastikan:
1.     Kantin sentiasa selamat, bersih dan ceria
2.    Semua kemudahan di kantin sentiasa bersih, selamat dan berfungsi
3.    Peraturan-peraturan yang disediakan dipatuhi
4.    Setiap kes yang disyaki keracunan makanan hendaklah diambil tindakan segera dengan menghantar murid yang terlibat untuk menerima rawatan dan melaporkan serta merta kepada pihak-pihak berwajib mengikut peraturan-peraturan yang berkuatkuasa.
5.    Kandungan buku Panduan Pengurusan Kantin sekolah sihat hendaklah dipatuhi.
6.    Pengusaha kantin hendaklah menyediakan makanan bermasak di kantin.
7.    Pengusaha kantin mengambilkira kepentingan agama pelanggan apabila menyedia serta menyimpan makanan dan minuman.
8.    Pengusaha kantin menyedia serta menjual makanan dan minuman yang halal.
(Silarujuk Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981 bertarikh 9 Februari 1981)
9.    Pengusaha kantin tidak memelihara atau membiarkan haiwan berkeliaran di kawasan kantin sekolah.
    10.  Pengusaha kantin menjual makanan mengikut senarai barang-barang makanan dan minuman yang terdapat dalam sebut harga.
11.  Pengusaha kantin mempunyai lesen perniagaan yang sah.

Tanggungjawab Jawatankuasa Kantin Sekolah

Jawatankuasa Kantin Sekolah bertanggungjawab membantu Pengetua atau Guru Besar dalam usaha menyelia kantin danm emastikan:
1.     Kebeersihan kemudahan, alat kelengkapan dan kawasan persekitaran kantin
2.    Kebersihan, mutu, khasiat dan keselamatan makanan dan minuman yang dijual
3.    Harga berdasarkan perjanjian
4.    Keselamatan di kantinsekolah
5.    Kesopanan, Kebersihan dan kesihatan penngendalian makanan
6.    Menyedikan laporan harian kantin dan Program Kendiri Kantin Sekolah
7.    Murid sentiasa berdisiplin, bersopan santun dan mengamalkan budi pekerti yang baik semasa berada di kantin
8.    Makanan dan minuman yang dijual mencukupi
9.    Kantin dikendalikan dengan cekap dan efisien

TanggungjawabPengusahaKantin

1.     Pekerja adalah warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun keatas
2.    Lesen perniagaan yang sah diperolehi daripada pihak berwajib
3.    Perjanjian dengan pihak sekolah dipatuhi
4.    Amalan kebersihan, kesihatan dan keselamatan di kantin sentiasa dititik beratkan.
5.    Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 dan peraturan lain pengurusan kantin sekolah yang berkuatkuasa wajib dipatuhi.
6.    Makanan yang dijual sentiasa bersih, bermutu, berkhasiat dan selamat.
7.    Pengendali makanan telah menjalani pemeriksaan kesihatan, menghadiri kursus pengendalian makanan dan dalam keadaan sihat.
8.    Pengendali makanan mengamalkan tabiat yang sihat semasa bertugas
      9.    Bangunan kantin, kemudahan lain dan kawasan persekitaran sentiasa dalam keadaan bersih, ceria dan selamat.
10.  Pengendali makanan sentiasa berbudi bahasa semasa melayan pelanggan.
11.  Makanan bermasak disediakan dikantin sekolah
12.  Kantin tidak dijadikan sebagai tempat kediaman.
13.  Tiada memelihara haiwan atau berkeliaran di kawasan kantin
14.  Kantin dikendalikan dengan cekap dan efisien
        15.  Kepentingan agama pelanggan diambilkira semasa membuat persediaan dan menyimpan makanan dan minuman
16.  Menjual hanya makanan dan minuman yang halal 
(Sila rujuk Pekeliling Ikhtisas Bil 1/10/981 bertarikh 9 Februari 1981)
17.  Pengendali makanan telah diakui sihat oleh Pegawai Perubatan
18.  Semua pengendali makanan berpakaian sopan, lengkapdan bersih
       19.  Pengendali makanan menjaga kebersihan diri dan mengelakkan amalan-amalan yang boleh menyebabkan pencemaran terhadap makanan dan minuman.
      20.  Memastikan pengendali menjual makanan yang bersih, bermutu, berkhasiat dan selamat.
     21.  Semua pengendali makanan telah diberi pelalian typhoid dan sihat semasa mengendalikan makanan
22.  Pengendali makanan telah menghadiri Kursus Pengendalian Makanan
       23. Segala panduandan peraturan seperti yang terkandung dalam buku Panduan Pengurusan Kantin Sekolah dipatuhi.
          24.  Makanan dan minuman dari luar yang dijual di kantin sekolah hendaklah bersih, bermutu, berkhasiat dan selamat untuk dimakan. Maklumat mengenai pembekal dari luar hendaklah dimaklumkan kepada jawatankuasa kantin sekolah.
          25. Pengusaha hendaklah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia melalui Pengisian borang atas talian (online) di alamat: http://fosimdomestic.moh.gov.my. Pendaftaran adalah percuma dant empoh sah laku adalah selama tiga tahun. Pembaharuan pendaftaran perlu dibuat 30 harisebelum tarikh tamat tempoh tersebut.

No comments:

Post a Comment