Setiap sekolah yang mempunyai kantin,
dikehendaki menubuhkan Jawatankuasa Kantin yang di anggotai oleh wakil- wakil guru,
staf sokongan da nmurid. Saiz keahlian serta kekerapan mesyuarat ditentukan oleh jawatan kuasa ini.
Jawatankuasa kantin adalah terdiri daripada:
Pengerusi : Pengetuaatau Guru Besar
NaibPengerusi : Guru Penolong (HEM)
Setiausaha : Guru Kantin
AhliJawatankuasa : PenolongKananPentadbiran
PenolongKananKokurikulum
PenyeliaPetang
Wakil
Guru
Wakil
PIBG (ibubapa)
Wakil LembagaP engurus Sekolah (Sekolah Bantuan Modal)
WakilStafSokongan
WakilMurid
Peranan Jawatankuasai ini
:
1. Membantu Pengetua atau
Guru Besar dalam usaha membuat perancangan,
pelaksanaan dan penilaian berkaitan dengan pengurusan kantin.
2. Menerima dan menyampaikan maklum balas dan cadangan dari pada pihak murid,
guru, staf sokongan, ibubapa kepada Pengetua atau Guru
Besar tentang pengurusan kantin.
3. Menjalankan pelbagai aktiviti-aktiviti pendidikan dan kempen
yang berkaitan dengan kantin.
4. Memastikan pelaksanaan
Program Kendiri Kantin Sekolah dilaksanakan dengan baik.
Tanggungjawab Pengetua atau
Guru Besar
Pengetua atau Guru Besar bertanggungjawab untuk memastikan:
1. Kantin sentiasa selamat,
bersih dan ceria
2. Semua kemudahan
di kantin sentiasa bersih, selamat dan berfungsi
3. Peraturan-peraturan
yang disediakan dipatuhi
4. Setiap kes
yang disyaki keracunan makanan hendaklah diambil tindakan segera dengan menghantar murid
yang
terlibat untuk menerima rawatan dan melaporkan serta merta kepada pihak-pihak berwajib mengikut peraturan-peraturan
yang berkuatkuasa.
5. Kandungan buku Panduan Pengurusan Kantin sekolah sihat hendaklah dipatuhi.
6. Pengusaha kantin hendaklah menyediakan makanan bermasak
di kantin.
7. Pengusaha kantin mengambilkira kepentingan
agama pelanggan apabila menyedia serta menyimpan makanan dan minuman.
8. Pengusaha kantin menyedia serta menjual makanan dan minuman
yang halal.
(Silarujuk Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981 bertarikh 9 Februari 1981)
9. Pengusaha kantin tidak memelihara atau membiarkan haiwan berkeliaran
di kawasan kantin sekolah.
10. Pengusaha kantin menjual makanan mengikut senarai barang-barang makanan dan minuman
yang terdapat dalam sebut harga.
11. Pengusaha kantin mempunyai lesen perniagaan
yang sah.
Tanggungjawab Jawatankuasa Kantin Sekolah
Jawatankuasa Kantin Sekolah bertanggungjawab membantu Pengetua atau Guru
Besar dalam usaha menyelia kantin danm emastikan:
1. Kebeersihan kemudahan,
alat kelengkapan dan kawasan persekitaran kantin
2. Kebersihan,
mutu, khasiat dan keselamatan makanan dan minuman yang dijual
3. Harga berdasarkan perjanjian
4. Keselamatan
di kantinsekolah
5. Kesopanan,
Kebersihan dan kesihatan penngendalian makanan
6. Menyedikan laporan harian kantin dan
Program Kendiri Kantin Sekolah
7. Murid sentiasa berdisiplin,
bersopan santun dan mengamalkan budi pekerti yang baik semasa berada di kantin
8. Makanan dan minuman
yang dijual mencukupi
9. Kantin dikendalikan dengan cekap dan efisien
TanggungjawabPengusahaKantin
1. Pekerja adalah warganegara
Malaysia yang berumur 18 tahun keatas
2. Lesen perniagaan
yang sah diperolehi daripada pihak berwajib
3. Perjanjian dengan pihak sekolah dipatuhi
4. Amalan kebersihan,
kesihatan dan keselamatan di kantin sentiasa dititik beratkan.
5. Akta Makanan
1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 dan peraturan lain pengurusan kantin sekolah
yang berkuatkuasa wajib dipatuhi.
6. Makanan
yang dijual sentiasa bersih, bermutu, berkhasiat dan selamat.
7. Pengendali makanan telah menjalani pemeriksaan kesihatan,
menghadiri kursus pengendalian makanan dan dalam keadaan sihat.
8. Pengendali makanan mengamalkan tabiat
yang sihat semasa bertugas
9. Bangunan kantin,
kemudahan lain dan kawasan persekitaran sentiasa dalam keadaan bersih, ceria
dan selamat.
10. Pengendali makanan sentiasa berbudi bahasa semasa melayan pelanggan.
11. Makanan bermasak disediakan dikantin sekolah
12. Kantin tidak dijadikan sebagai tempat kediaman.
13. Tiada memelihara haiwan atau berkeliaran
di kawasan kantin
14. Kantin dikendalikan dengan cekap dan efisien
15. Kepentingan
agama pelanggan diambilkira semasa membuat persediaan dan menyimpan makanan dan minuman
16. Menjual hanya makanan dan minuman
yang halal
(Sila rujuk Pekeliling Ikhtisas Bil 1/10/981 bertarikh 9 Februari 1981)
17. Pengendali makanan telah diakui sihat oleh Pegawai Perubatan
18. Semua pengendali makanan berpakaian sopan,
lengkapdan bersih
19. Pengendali makanan menjaga kebersihan diri dan mengelakkan amalan-amalan
yang boleh menyebabkan pencemaran terhadap makanan dan minuman.
20. Memastikan pengendali menjual makanan
yang bersih, bermutu, berkhasiat dan selamat.
21. Semua pengendali makanan telah diberi pelalian
typhoid dan sihat semasa mengendalikan makanan
23. Segala panduandan peraturan seperti
yang terkandung dalam buku Panduan Pengurusan Kantin Sekolah dipatuhi.
24. Makanan dan minuman dari luar
yang dijual di kantin sekolah hendaklah bersih, bermutu,
berkhasiat dan selamat untuk dimakan. Maklumat mengenai pembekal dari luar hendaklah dimaklumkan kepada jawatankuasa kantin sekolah.
25. Pengusaha hendaklah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia
melalui Pengisian borang atas talian (online) di alamat: http://fosimdomestic.moh.gov.my.
Pendaftaran adalah percuma dant empoh sah laku adalah selama tiga tahun.
Pembaharuan pendaftaran perlu dibuat 30 harisebelum tarikh tamat tempoh tersebut.
No comments:
Post a Comment